Pressemeddelelse  NATTENS LATTER – Joachim Ussing & Thomas Negrain

 

Bassisten Joachim Ussing sætter musik til digte af Nis Petersen

 

 -  Jeg har nok været lidt af en skabskomponist og altid stået i anden række, hvor bassisten er placeret. Generelt bryder jeg mig ikke om at stå i front, men jeg har også valgt ikke at gøre det. I dag mærker jeg det som en stor befrielse at komme over det punkt og få mine egne kompositioner ud. Det har været rigtig  sjovt – og det trækker det næste med: Nu er jeg kommet i en fase, hvor jeg godt kunne tænke mig at skrive nogle tekster selv!

                      Sådan fører det ene det næste med sig for den 52 årige bassist Joachim Ussing, der i rigtig mange år har spillet for andre komponister og solister,  senest med gruppen På Slaget 12. I virkeligheden har han hele tiden komponeret, men har ikke gjort et stort nummer ud af det.

 - Jeg lavede musik til en tegnefilm af Flemming Quist Møller som 13 årig, og som 17 årig indspillede jeg den første Lp. Jeg har været medlem af komponist foreningen DJBFA siden den startede, og skrevet musik til TV serien ”En stor familie”, men jeg har aldrig brudt mig om at tage têten. Et sammenfald af en række omstændigheder har gjort, at det pludselig er sket.

- Min svigermor, nu afdøde skuespiller Kirsten Rolffes, var vild med Nis Petersen (1897-1943) og ville gerne lave en plade, hvor hun skulle synge, og jeg skulle komponere og spille. Hun gav mig Nis Petersens samlede digte, og det tog kun et splitsekund at skrive sangene: De ”kom lige op af bogen”. Men hun blev syg, og projektet blev lagt i skuffen. Jeg havde forskellige andre sangerinder på prøve, indtil det en dag stod klart for mig, at det slet ikke var en kvinde, men en moden mand, der skulle synge digtene. Jeg blev introduceret til sangeren Thomas Negrain, og det fungerede med et samme.

 Joachim Ussing er grebet af tonen i Nis Petersens digtning, som han finder meget uptodate, selv om de er skrevet for mere end et halvt århundrede siden.

- På én og samme tid udtrykker Nis Petersen det utilpassede og følsomme, det nærværende og dog alligevel det betragtende. Et digt som ”Spillet” handler om afmagt overfor hvad der sker rundt om i verden, og den afmagt er ikke blevet mindre siden digtet blev skrevet, fortæller Joachim Ussing. – men før alt andet har teksten sin egen fantastiske musik, og den har jeg bygget videre på.

- Sangene tager udgangspunkt i mine egne musikalske rødder, rock and roll og singersongwriter traditionen, men ender et sted mellem den danske folkevise og Jimi Hendrix! Cd’en er primært indspillet herhjemme i mit hus for at bevare friheden til at forfølge en ide – man arbejder ikke på taxametertid fra et hjemmestudie. Det har givet pladen en anden lyd, en anden atmosfære. Det har været som at male på et maleri, jeg har kunnet stille væk og tage frem lidt senere og fortsætte på. Jeg er meget tilfreds med at have forfulgt mine tanker og følelser – og turdet tage nogle chancer.

 

Medvirkende: Joachim Ussing, guitar og bas, Thomas Negrajn: sang, Perry Stenbäck, Nils Henriksen og Troels Skovgaard: Guitar. Palle Hjorth: Hammondorgel, harmonium, flygel. Gert Smedegaard: trommer, percussion. Morten Sidenius: trommer Jan Kaspersen, Stuart Goodstein: Flygel, Kenneth Agerholm: Trombone, tuba, Ole Hansen: Flügelhorn, Bo Stief: strygebas, Sidse Ø. Holte, Troels Abrahamsen, August Ussing og Rosemarie Ussing: Kor

 

Udkommer 11. november  EXLCD3097